Kaffets historia

Enligt den etiopisk berättelsen upptäckes kaffe på 900-talet när en fåraherde vaktade sina får uppe i bergen.

Fåraherden la märke till att hans får blev oerhört energiska efter att de åt av en röd frukt från ett lågt växande träd - så energiska att dem började att dansa runt. Fårherden testade själv den röda frukten, och inom kort började han dansa tillsammans med fåren. 

Fåraherden tog med sig ett par av dem röda frukterna till en munk i ett kloster. Munken uppskattade dock inte fåraherdens upptäckt och kastade frukterna i eldstaden, varpå en lockande arom började sprida sig från brasan. Doften lockade in andra munkar till rummet, de tog fram de rostade bönorna ur brasan och började mala dem och blandade med varmt vatten. Därefter bryggde de den första koppen kaffe. 

Detta är en av flera berättelser om kaffets ursprung, och i och med att den omnämndes först i skrift på 1600-talet är det med största sannolikhet mer saga än historia. Det mesta tyder dock på att kaffebönan har sitt ursprung i Etiopen med närliggande länder.

KAFFETS RESA TILL EUROPA

Den första dokumentationen av kaffeträdet och kaffedrickande härstammar ifrån 1500-talets Jemen på den Arabiska halvön. 1511 förbjuds kaffet av ortodoxa imamer vid en domstol i Mekka för dess stimulerande effekter. 1522 instiftades ett liknande förbud i Kairo, varpå stadens kaffehus och kaffelager raserades. 

På 1600-talet hade kaffet spridit sig genom hela mellanöstern och besökare från från Europa hade börjat talas om drycken. Det pågick även vid denna tiden handel mellan egyptiska hamnar och Venedig och det var genom den som kaffebönan introducerades i Europa. Drycken var flitig uppe för debatt i Europa om den fick drickas eller inte, men när Påven Clemens VIII tillät drycken år 1600 avslutades den diskussionen. Det första europeiska kaffehuset öppnades i Venedig samma år.

När kaffet väl hade nått Venedigs hamn dröjde det inte lång tid innan Brittiska Ostindiska Kompaniet och Nederländska Ostindiska Kompaniet spred handelsvaran till andra hamnstäder runt om i Europa. 1675 fanns det över 3 000 kaffehus i England. Dessa kaffehus blev snabbt ett viktigt forum för diskussioner om handel, religion och politik. Kung Charles II försökte stänga ned kaffehusen då han inte gillade dessa diskussionsforum, men utan succé.

“[Coffeehouses are] places where the disaffected met, and spread scandalous reports concerning the conduct of His Majesty and his Ministers.” - Kung Charles

Nederländerna är ett land som oftast glöms bort i kaffets framväxt. År 1616 införskaffade den Holländska affärsmannen Pieter van der Broecke ett par kaffeträd från Mocha. Kaffeträden frodades i Amsterdams botaniska trädgård och på så sätt utvecklades så småningom till en art av kaffe som betecknas som Coffea Arabica. 

Avkommer av Pieter van der Broeckes Coffea Arabica-träd transporterades inom något år till de nederländska kolonierna Surinam och Java som blev de främsta leverantörerna av kaffe till Europa. 

De fåtal kaffeträd som Pieter van der Broeckes förde med sig från Mocka är förfäder till 80 procent av det kaffe som producerad idag runt om i världen.  

KAFFETS RESA TILL EUROPA

När kaffet kom till Amerika var det främst inte för konsumtion utan för produktion. Kolonierna i Amerika var inte tillräckligt stora än för en marknad för kaffe, men klimatet på de karibiska öarna och Sydamerika var optimalt för att odla kaffe. Dessvärre förde produktionen med sig olyckliga konsekvenser. Majoriteten av alla kaffeplantager på de amerikanska kolonierna förlitade sig på arbetskraft av afrikanska slavar. Tillsammans med bomullsplantan, kakaobönan och sockerplantan var kaffeträdet en bidragande orsak till det omfattande slaveriet i Amerika. Slaveriet pågick ända in i slutet av 1800-talet. 

Kaffekonsumtionen fick sitt stora genomslag i Nordamerika som en konsekvens av Boston Tea Part 1773. Det ansågs som opatriotiskt efter Boston Tea Party att dricka britternas te, och under det amerikanska frihetskriget (1775-1783) drack de amerikanska soldaterna istället kaffe odlat i Sydamerika på de karibiska öarna. 

KAFFE I MODERN TID 

I slutet av 1700-talet var kaffe en etablerad dryck i nästan hela världen, och kaffet växte stadigt ända in på 1900-talet. År 1900 uppfinner det amerikanska rosteriet Hills Brothers en vakuumförpackning av kaffe. Denna tekniken används än idag och gör det möjligt att skicka rostade bönor från kust till kust utan att de stelnar till. Uppfinningen markerade början till slutet för de små lokala kafferosterierna. 1900-talet kommer att bli de stora kaffeproducenternas år. 

År 1900 patenterar den japanska kemisten Satori Kato tekniken för att skapa snabbkaffe, denna metoden gör en ofattbar stor succé på världsutställningen i New York. Året därefter 1901 genomförs patentet på en espressomaskin av Luigi Bezzara. 1903 uppfinner tysken Ludwig Roselius decaf-kaffet. 

Under 1900-talet så är det i allt högre grad USA som är den stora jätten på den internationella kaffemarknaden. 1920 röstar USA:s kongress igenom prohibitionen mot alkohol och försäljningen av kaffe fullständigt exploderar. 1940 importerar USA 70 % av världens kaffe. När de amerikanska soldaterna ger sig av mot Europa för andra världskrigen finns Maxwell Houses snabbkaffe bland deras förnödenheter och efter kriget ökar konsumtionen ännu mer. 

STARBUCKS 

Tillväxten av kaffet höll dock inte i sig och under 1950-talet konkurrerar kaffemärkena enbart om priser och kvaliteten på kaffet blir sämre. Under denna tiden fullständigt exploderar försäljningen av läsk i USA. En hel generation av unga människor väljer Coca-Cola framför kaffet. Kaffet blir lidande och ser en nedåtgående trend i USA för första gången i historien. 

Denna trenden höll i sig fram till 1970-talet, men när ett visst företag med en grön sjöjungfru på logotypen öppnade sina dörrar i Seattle skulle det bli en vändning för kaffet. 

Starbucks startades som en återförsäljare av rostade kaffebönor. Howard Schultz anställdes på Starbucks som marknadsföringschef 1982 försökte han övertyga ägarna om att börja sälja espressodrinkar, men ägarna vägrade följa hans idé. Efter ett par år på Starbucks i ren frustration säger Howard Schultz upp sig och öppnar cafékedjan Il Giornale, som blir en succé. Efter bara två år köper han upp Starbucks för 3,8 miljoner dollar som är en blygsam summa. 

Howard Schultz byter direkt namn ifrån Il Giornale till Starbucks, och påbörjar en expansion i en rasande takt. Under 1990-talet öppnar Starbucks ett nytt café för varje arbetsdag och Starbucks blir snabbt ett välkänt varumärke på den internationella marknaden. Starbucks expansion gör kaffet trendigt igen och får fler att börja intressera sig för färskrostade bönor och kaffedrinkar. 

Kaffe är världens mest populära dryck och över 400 miljarder koppar dricks årligen.