Kaffet i Sverige

Därför dricker svenskarna så mycket kaffe

Sverige har legat i toppen av listan över länder i världen som dricker mest kaffe. Men varför kommer det sig att vi svenska dricker mer än andra kaffeälskande länder? 

Det är ingen hemlighet vi svenskar älskar att fika! Att träffa familj och vänner över en kopp kaffe är en gigantisk del av vårt sociala samspel i Sverige. Det kanske därför inte är så konstigt att vi i Sverige dricker nästan nio kilo kaffe per person och år. 

Vi svenskar dricker kaffe under hela dagen, men den stora anledningen till att vi ligger i toppen är att vi dricker starkt kaffe. Kollar man på Norge visar det i statistiken att norrmännen egentligen dricker mer kaffe, men de dricker svagare än svenskarna. Per capita dricker vi betydligt mer kilo kaffe än norrmännen.

Mängden malet kaffe vi använder bakom varje bryggtillfälle är oftast hemligheten till den höga placeringen på listan. Vi brygger gärna i Sverige en kanna även om oftast bara en person skall dricka. Jämför man med Italien så brygger man en espresso för en person.